www.label.pl | LAB-EL Elektronika Laboratoryjna
Laboratory Electronics

Articles - archive

Poniżej prezentujemy nasze publikacje, które są ilustrują prowadzone przez nas prace w poprzednich latach. Szybki rozwój techniki, nieustanne innowacje w naszych urządzeniach i nowe aplikacje sprawiają, że niektóre z przedstawionych tu informacji się nieco zdezaktualizowały.
Wymagania
Czy trzeba mierzyć temperaturę i wilgotność powietrza?
Najbardziej restrykcyjne są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości, szczególnie obowiązujące w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym, a więc tam gdzie najwyższym priorytetem jest troska o zdrowie człowieka. Nie sposób nawet w tego typu opracowaniu wymienić wszystkich obowiązujących przepisów oraz tych, które niebawem wejdą w życie. Spośród wielu trzeba jednak wymienić: HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), dyrektywy unijne wymuszające nowelizacje przepisów krajowych w przemyśle mięsnym (Dyrektywy Rady 64/433, 71/118 i 77/99), Prawo Farmaceutyczne, itp.
Control system for cultivations’ irrigation with a regulator LB-600
System sterowania nawadnianiem służy do utrzymywania zadanego poziomu wilgoci w glebie na polach uprawowych warzyw lub innych upraw. Sterownik może załączać urządzenia nawadniające (pompy, zawory sekcji nawadniających tryskaczy itp.) stosownie od pory dnia i zmierzonego poziomu wilgotności gleby, oraz dodatkowo w funkcji np. temperatury i wilgotności powietrza, opadów atmosferycznych i innych pomiarów meteorologicznych. Urządzenie sterujące jest przeznaczone do zamontowania w pomieszczeniach chronionych lub na terenie otwartym z wykorzystaniem skrzynek ochronnych.
Controling of the microclimate parameters using a regulator - controller LB-600
Struktura wewnętrzna regulatora pokazana poniżej realizuje następujące funkcje: Regulacja wilgotności realizowana jest przez funktor 71 w komorze 1 oraz przez funktor 73 w komorze 2 poprzez wyjścia binarne-przekaźnikowe załączające nawilżacz oraz osuszacz, odpowiednio z wyjścia A1 i A2 na pakiecie 3, w komorze 1 oraz A1 i A2 na pakiecie 2, w komorze 2. W układzie wykorzystano regulację trójstawną 3P (dla układów grzania i chłodzenia). Specyficzną cechą regulacji jest wykorzystanie funktorów 39, 3A i 51 oraz 3D, 3E i 53 jako wybieraków wartości zadanej przełączanej stanem logicznym funktorów odpowiednio 31 i 32. Przełączanie wartości zadanych jest zsynchronizowane z uruchamianiem timerów włączających oświetlenie.
Digital current loop interface in the industrial surveying
Dążąc do wykorzystania zalet i wyeliminowania wad interfejsu analogowej pętli prądowej 4...20 mA, firma LAB-EL zmodyfikowała go wprowadzając modulację prądu w pętli bezpośrednio przy pomocy informacji cyfrowej. Dowolne cyfrowe wyniki pomiarów można wówczas przesłać przy pomocy asynchronicznej transmisji szeregowej, o zależnościach czasowych analogicznych jak w najpopularniejszym z interfejsów szeregowych: RS-232C. Dla przedstawianego interfejsu firma LAB-EL stosuje w opisach nazwę: S300. Przyjęto mianowicie, że wartość prądu pobieranego przez przyrząd pomiarowy odpowiada jednemu z dwu stanów logicznych: stanowi "0" (aktywnemu) odpowiada większy prąd, a stanowi "1" (spoczynkowemu) - mniejszy prąd.
HACCP
HACCP został początkowo opracowany we wczesnym okresie amerykańskiego programu kosmicznych lotów załogowych w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności dla astronautów. System został opracowany (w latach 60-tych) przez Pillsbury Company współpracującą z NASA i Laboratorium Badawczym armii USA w Natic. Następnie firma Pillsbury zastosowała HACCP do własnych produktów żywnościowych i wprowadził ten system do przemysłu spożywczego. Dążenie Polski do integracji z Unią Europejską wymaga wielu działań dostosowawczych, w tym również upowszechniania zasad GMP (Dobra Praktyka w Produkcji Żywności) i wdrażania systemu HACCP w przetwórstwie spożywczym (Dyrektywa Unii Europejskiej 93/43/EEC w sprawie higieny środków spożywczych).