Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb474a3

Ale najpierw kawa

Napisano dnia 6 listopada 202215 listopada 2022

Kawa – napój pobudzający oraz rozgrzewający – wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Jedni od razu po przebudzeniu włączają ekspres, a inni rozpoczynają dzień od wizyty w swojej ulubionej kawiarni. Rodzaje i sposoby parzenia kawy są na tyle różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przemysł kawowy rozrasta się w zawrotnym tempie, proponując coraz ciekawsze rozwiązania dotyczące przygotowywania tego napoju, które wypróbować powinien każdy miłośnik kawy. Odnalezienie swojej ulubionej techniki wymaga znajomości podstawowych zasad parzenia.

Kluczowym elementem na początku kawowej przygody jest dobranie odpowiedniego osprzętu – młynek, kawiarka czy ekspres – dobór ekwipunku należy uzależnić od oczekiwań, ale również dostępnego budżetu. Po zakupie trzeba zaznajomić się z instrukcją obsługi urządzeń oraz sposobem ich oczyszczania – jest to istotne nie tylko ze względu na wydłużenie czasu użytkowania przyrządu, ale również zachowania jak najlepszego smaku kawy.

Jedną ze składowych, nadających kawie niebiański smak i aromat, są oczywiście ziarna. Najpowszechniejsze kawy ziarniste to Arabica, pochodząca przede wszystkim z Etiopii czy Mozambiku oraz Robusta, uprawiana w centralnej części Afryki. Nierzadko można spotkać tzw. blendy, które są mieszanką wspomnianych ziaren. Smak kawy zależy więc od miejsca pochodzenia ziaren, stopnia zmielenia kawy oraz jej rodzaju i składu. Przy zakupie kawy należy zwrócić uwagę na datę mielenia – im świeższa tym wyższa jej jakość oraz lepszy smak. Ta sama zasada dotyczy samodzielnego mielenia ziaren – najlepiej zrobić to przed samym parzeniem.

W parzeniu idealnej kawy poza wyborem odpowiednich ziaren istotne jest również właściwe przygotowanie wody. W przypadku wątpliwości co do dobrej jakości wody z kranu, zaleca się korzystanie z wody butelkowanej lub filtrowanej. Jeśli jednak decydujemy się na kranówkę, przed wypełnieniem nią pojemnika należy przez kilka sekund spuszczać wodę do zlewu, aby maksymalnie pozbyć się zanieczyszczeń. Warto też pamiętać, aby nalać chłodną wodę. Podczas parzenia kawy szalenie istotna jest temperatura wody, do której zostanie ona podgrzana. Mówi się, że wartość temperatury zależy od rodzaju ziaren, jednak zazwyczaj powinna ona wynosić pomiędzy 90 a 96°C i nie może być przegotowana, wtedy kawa straci na jakości. Zbyt zimna woda również nie jest wskazana, ponieważ zminimalizuje wydobycie aromatu ze zmielonych ziaren.

Kontrolowanie temperatury podczas parzenia kawy jest więc niezbędne do przygotowania wysokiej jakości napoju. Pomocne w tej procedurze będą profesjonalne termometry, przykładowo LB-474A3, czyli precyzyjny termometr dwukanałowy (jednocześnie również psychrometr). Pomiar temperatury wody umożliwiają sondy w postaci dwóch termometrów platynowych Pt100 i Pt1000. LB-474A3 charakteryzuje się wysoką dokładnością oraz szerokim zakresem pomiarów – od -200 do 650°C – dlatego monitorowanie temperatury wody do parzenia kawy nie będzie stanowić dla niego żadnego problemu.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl