Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
termometry

Bezpieczeństwo samodzielnego gotowania

Napisano dnia 15 lipca 202218 lipca 2022

Jedzenie jest nieodłączną częścią codziennej rutyny każdego z nas. Poza oczywistą funkcję odżywiania organizmu gra również ogromną rolę w kulturze, tradycji czy nawet sztuce. Posiłki często spożywa się w gronie najbliższych, w odpowiedniej atmosferze. Stanowią więc one punkt zaczepienia rozwoju relacji międzyludzkich. Krótko mówiąc, pożywienie jest równie przyjemne jak niezbędne. Z tego powodu jego przygotowanie, przechowywanie oraz dystrybucja wymaga szczególnych warunków oraz profesjonalnej kontroli.

Proces przygotowywania pożywienia na większą skalę wymaga dobrego zorganizowania oraz stosowania się do określonych zasad. Poza utrzymywaniem odpowiednich warunków w czasie produkcji, przechowywania czy transportu należy również zadbać o umieszczenie na opakowaniu jasnej i zrozumiałej dla klienta instrukcji, dotyczącej przygotowania danego produktu. Chodzi tu głównie o towary, które wymagają obróbki termicznej. Ważne jest, aby to zaleceń dołączyć konkretne wartości temperatur oraz czasu przygotowania posiłku. Nieodłącznym elementem procesu tworzenia odpowiedniej instrukcji jest jej walidacja. Polega ona na upewnieniu się, że produkt jest bezpieczny, posiada wysoką jakość, a instrukcja przygotowania jest poprawnie sformułowana oraz stworzenia odpowiedniego dokumentu potwierdzającego. Tzw. metoda termiczna określa minimalną temperaturę oraz minimalny czas przygotowania danego produktu, przykładowo, w przypadku mrożonek wynosi ona 70°C oraz 2 minuty. Oszacowanie minimalnych wartości czasu i temperatury przygotowania zależy od temperatury tzw. zimnego punktu, który zazwyczaj będzie znajdował się najgrubszym lub najgęstszą miejscu produktu, jednak nie zawsze to się sprawdza. Zimny punkt najlepiej odnaleźć na termogramie.

Stworzenie instrukcji przygotowania produktu spożywczego wymaga od producenta precyzyjnej kontroli parametrów, w szczególności temperatury. W tym celu warto skorzystać z profesjonalnych termometrów elektronicznych, np. firmy LAB-EL. Modele te charakteryzują się dużą precyzją, szerokim zakresem pomiaru oraz wytrzymałością. Ponadto posiadają również obszerną pamięć. Termometry LAB-EL są łatwe w obsłudze oraz instalacji. Wiele z modeli poza temperaturą wykonują również pomiary wilgotności.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl