Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl

Dlaczego HACCP?

Napisano dnia 13 listopada 202013 listopada 2020

Zasady systemu HACCP.

Zasady systemu HACCP są zbiorem sformalizowanych reguł postępowania podczas produkcji, przetwarzania i dystrybucji produktów spożywczych i takich, które mają z nimi kontakt (np. opakowania). Konieczność stosowania zasad systemu HACCP to nie tylko regulacje prawne zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej. Także naciski samych konsumentów, którzy przywiązują coraz większą wagę do bezpieczeństwa związanego z żywnością. Nie bez znaczenia jest także aspekt ekonomiczny – zmniejszenie kosztownych laboratoryjnych badań produktu końcowego na rzecz kontroli procesu podstawowego. Równocześnie założeniem systemu HACCP jest skoncentrowanie działań na tym co najważniejsze z punktu widzenia bezpieczeństwa (punkty CCP) produktu bez rozdrabniania się na działania mające małe znaczenie w całym zakresie procesu.

Geneza systemu HACCP.

Geneza systemu HACCP to przełom lat 60-70 XX w. i związana z lotami w kosmos próba stworzenia przez NASA systemu kontroli wytwarzania do potrzeb tych lotów żywności o 100% pewności co do jej przydatności. Nieco później WHO w połączeniu z zasadami dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej zatwierdziła ten system jako zintegrowane narzędzie związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Od 2004 roku wdrożenie systemu HACCP jest obligatoryjne w Polsce we wszystkich zakładach zajmujących się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją produktów spożywczych i mających kontakt z żywnością.

Wdrożenie systemu HACCP.

Ponieważ certyfikacja systemu przez firmę zewnętrzną nie jest obligatoryjna, nawet małe firmy bez trudu mogą stworzyć i wdrożyć swój system HACCP w oparciu o tanie poradniki, informacje online, lub w oparciu o pomoc firm takich jak LAB-EL. Najistotniejsze elementy systemu HACCP to:
– identyfikacja mogących pojawiać się zagrożeń;
– oszacowanie ich istotności;
– oszacowanie ryzyka (prawdopodobieństwa) ich wystąpienia;
– określenie metod ich ograniczenia.
Wdrożenie wykonuje powołany na potrzeby systemu HACCP zespół pracowników, którzy będą później nadzorować jego przestrzeganie i działanie. Oczywiście wiedza zawarta w tym artykule nie pozwala na wdrożenie. Kodeks Żywnościowy proponuje działania określone w 12 krokach od zdefiniowania zakresu stosowania systemu HACCP, aż do prowadzenia dokumentacji i zapisów. To postępowanie pozwala na wykonanie 7 zadań do wykonania w celu wdrożenia systemu. Firma LAB-EL poza ogólną pomocą we wdrażaniu systemu pomaga z racji swojej działalności  w doborze właściwych i optymalnych urządzeń służących do spełnienie kroku procedury – ustalenie systemu monitorowania CCP (krytycznych punktów kontroli) np. temperatury, wilgotności, oraz ich rejestracji.

Najnowsze wpisy

  • Szczepienia.
  • Program LBX.
  • Szczepionka i rejestracja.
  • Temperatura.
  • Anemometr.

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • Grudzień 2020
    • Listopad 2020
    • Październik 2020
    • Wrzesień 2020
    • Sierpień 2020
    • Lipiec 2020
    • Czerwiec 2020
    • Luty 2020
    • Styczeń 2020
    • Grudzień 2019
    • Listopad 2019
    • Październik 2019
    • Wrzesień 2019
    • Sierpień 2019
    • Lipiec 2019
    • Czerwiec 2019
    • Kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał RSS z wpisami
    • Kanał RSS z komentarzami
    • WordPress.org
    ©2021 Blog Label.pl