Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb-710T

Idealna babka wielkanocna

Napisano dnia 27 marca 202327 marca 2023

Zbliżające się święta wielkanocne zmuszają nas do zaplanowania ich świętowania. Szczególnie ważne dla rodzinnych obchodów tej uroczystości są tradycyjne potrawy, zarówno na śniadanie, jak i deser. Jedną z typowych, wielkanocnych słodkości jest świąteczna babka drożdżowa.

Przepis na tradycyjną babkę wielkanocną jest prosty, ale wymaga kilku składników i odrobiny starań. Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie w osobnym naczyniu rozpuścić drożdże w letnim mleku. Do mąki trzeba dodać masło, jajka, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i drożdże z mlekiem. Składniki należy razem wymieszać, aż powstanie elastyczne ciasto. Do ciasta dodajemy (wedle uznania) rodzynki i dokładnie mieszamy. Ciasto należy przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć, wyrabiając przez kilka minut, a następnie przełożyć do formy i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aby ponownie spulchniało. Po tym czasie babkę powinno się piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Kontrolowanie temperatury piekarnika jest bardzo ważne podczas pieczenia babki wielkanocnej. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że zewnętrzna warstwa babki zbrązowieje zbyt szybko, podczas gdy w środku ciasto pozostanie surowe. Z kolei zbyt niska temperatura może skutkować niedopieczoną babką, która będzie ciężka i mało puszysta. Optymalna temperatura do pieczenia babki to właśnie 180°C. W trakcie pieczenia należy też kontrolować czas, aby ciasto było upieczone równomiernie z każdej strony. Dlatego ważne jest, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika zbyt często i nie przesuwać formy w trakcie pieczenia. Prawidłowe pieczenie babki zapewni jej puszystą, delikatną konsystencję i wspaniały smak.

Monitorowanie temperatury jest niezbędne w wielu dziedzinach, nie tylko w cukiernictwie. Z tego powodu wymaga profesjonalnych oraz uniwersalnych urządzeń pomiarowych. Przykładowym modelem termometru o wielu zastosowaniach jest LB-710 wyposażony w zewnętrzną sondę. LB-710T to niewielki, stacjonarny termometr elektroniczny, który jest zasilany z zewnętrznego źródła. Jego nowoczesna konstrukcja opiera się na wydajnym i energooszczędnym sterowniku mikroprocesorowym. Termometr ten świetnie nadaje się do monitorowania warunków podczas różnorodnych procesów technologicznych w wielu branżach przemysłowych, takich jak farmaceutyczna, spożywcza czy medyczna.

Ostatnie wpisy

  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie
  • Tajmnice kiszonek
  • Rozkwitający ogród kwiatowy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl