Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb-575

Jak konserwować, to z głową!

Napisano dnia 14 maja 202114 maja 2021

W 2009 roku dziewięć osób zmarło w wyniku spożycia masła orzechowego skażonego salmonellą. Trzech dyrektorów firmy sprzedającej ten produkt otrzymało surowe kary za ich rolę w wybuchu epidemii. Wniosek z tej historii –  producenci żywności muszą zapewnić bezpieczeństwo tego, co sprzedają. Agencja Żywności i Leków – FDA wymaga weryfikacji procesów prowadzących do zabezpieczenia żywności. W przypadku puszkowania (procesu konserwowania i pakowania wykorzystującego ciepło i ciśnienie) ważna jest kontrola, aby zagwarantować odpowiednią obróbkę towarów. Dodatkowo weryfikacje takie powinny być udokumentowane.

Większość sprzedawanej dzisiaj żywności jest zamrażana. Nowszy proces, przetwarzanie wysokociśnieniowe (HPP) staje się coraz częściej wykorzystywaną alternatywą mrożenia. Ta procedura jest podobna do starego już procesu konserwowania, do niszczenia patogenów wykorzystuje się tu bowiem wpływ ciepła oraz wysokiego ciśnienia.

Proces konserwowania rozwinął się już w XIX wieku (co zabawne, otwieracza do puszek nie wynaleziono przez kolejne 40 lat). W puszkach, świeże mięso, owoce czy warzywa są oczyszczane, przygotowywane i pakowane do metalowego pojemnika zawierającego wodę lub syrop. Jest on zamykany i umieszczany w piecu do gotowania. Ciecz odparowuje pod wpływem ciepła, co podnosi ciśnienie wewnątrz puszki. Ciepło w połączeniu z ciśnieniem niszczy szkodliwe drobnoustroje. Szczególnie ważne jest zniszczenie bakterii tworzących formy przetrwalnikowe, takich jak laseczki jadu kiełbasianego, które po spożyciu może doprowadzić do śmierci. Konserwy są podgrzewane do temperatury 116–121°C i utrzymywane w takich warunkach przez określony dla konkretnego produktu czas (do pożywienia wymagającego dłuższego czasu podgrzewania należy np. kukurydza).

Jak wcześniej wspomniano, konieczna jest kontrola warunków, w których pożywienie jest przetwarzane i przechowywane. W tym celu należy zaopatrzyć się w urządzenia – takie jak rejestratory temperatury, ciśnienia itp. – które będą wykonywać odpowiednie pomiary. Przede wszystkim trzeba zaplanować procedurę zapobiegania zanieczyszczeniom, ale również proces ich ewentualnej eliminacji. Ponieważ wiele pieców ma nierównomierny rozkład temperatury, zaleca się stosowanie wielu rejestratorów rozmieszczonych w całej komorze (np. w 9 punktach – w rogach i pośrodku). Monitorowanie ciśnienia jest znacznie bardziej skomplikowane. Należy zastosować miernik i rejestrator dostosowany do konkretnego procesu technologicznego, mając na uwadze zarówno zakres temperatur pracy, jak i zakres pomiarowy miernika ciśnienia.

Wieloparametrowy miernik LB-575 to przenośny termometr, higrometr oraz barometr. Posiada gniazdo, do którego można podłączać wymienne sondy. Wtyczki sond są zaopatrzone w pamięć, dzięki czemu odłączenie czujników nie spowoduje utraty danych, historia pomiarów może być wyświetlona na ekranie. Urządzenie jest zasilane bateriami, posiada funkcję autowłączania i wyłączania. Jest również zapatrzony w system alarmowy – w razie przekroczenia dopuszczonych wcześniej granicznych wartości generuje alerty. Zakres pomiarów miernika jest szeroki, podawane są one z dokładnością do 0,1 (°C/hPa/%). LB-575 może pomóc zachować właściwe warunki, sprawdzi się również w roli rejestratora pomiarów w procesie przetwarzania żywności.

Ostatnie wpisy

  • Misja kosmiczna
  • O procesie liofilizacji
  • Rośliny wiatrosiewne
  • Uwaga na kleszcze!
  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • czerwiec 2025
    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl