Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb-710t

Konserwacja mleka

Napisano dnia 25 czerwca 202225 czerwca 2022

„Pij mleko! Będziesz wielki” – tak brzmi pamiętne hasło kampanii społecznej przeprowadzanej w Polsce kilkanaście lat temu. Jednak, czy faktycznie warto pić mleko? Na to pytanie często padają kontrowersyjne odpowiedzi. Wiadomo natomiast, że w mleku zawarte są wapń i witamina D, które stymulują proces kostnienia, a poza tym witamina A oraz witaminy z grupy B. Ze względu na te niezbędne dla rozwoju substancje spożywanie mleka w wieku rozwojowym jest jak najbardziej wskazane (chyba, że występują alergie). Natomiast z wiekiem organizm ma coraz mniejszą zdolność tolerowania laktozy (jest to kwestia indywidualna, jednak zaobserwowano taką tendencję), czyli cukru zawartego w mleku. Nie zmienia to faktu, że od czasu do czasu można pozwolić sobiena przekąskę w postaci mlecznego przetworu.

Chcąc zadbać o jak najwyższą jakość mleka i jego przetworów, w przemyśle mleczarskim należy kontrolować warunki oraz ściśle trzymać się zasad konkretnych procesów. Podstawową procedurą, mającą na celu zniszczenie chorobotwórczych bakterii zawartych w mleku, jest podgrzewanie. Obróbka termiczna dodatkowo umożliwia wydłużenie czasu przydatności mleka. Jedną z podstawowych metod konserwacji, polegającą na podgrzewaniu, jest pasteryzacja, stworzona pod koniec XIX wieku przez Louisa Pasteura. Temperatura podczas pasteryzacji mleka wynosi pomiędzy 72 a 75°C. Procedura ta trwa 15 sekund i niszczy jedynie formy wegetatywne drobnoustrojów (przetrwalnikowe pozostają), jednak wyraźnie redukuje liczbę szkodliwych mikroorganizmów w mleku. Silniejszą metodą konserwacji, również wykorzystującą obróbkę termiczną, jest sterylizacja UHT (ultra-high temperature). Podczas tej procedury giną zarówno wegetatywne, jak i przetrwalnikowe formy drobnoustrojów. UHT polega na podgrzaniu mleka do ok. 137°C przez 4 sekundy, a następnie natychmiastowym schłodzeniu do temperatury pokojowej w warunkach aseptycznych. Ta metoda umożliwia przechowywanie mleka w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Metody konserwacji wymagają precyzyjnej kontroli parametrów, szczególnie temperatury.

W przemyśle mleczarskim profesjonalny termometr, służący do pomiaru temperatury podczas procedur konserwacji czy przetwarzania mleka jest niezbędny. Przykładowym urządzeniem nadającym się do tej roli jest LB-710T, czyli po termometr zewnętrzną sondą. Przyrząd ten jest wyposażony w interfejs prądowy S300, co umożliwia sprawne przesyłanie danych. LB-710T posiada również świadectwo wzorcowania, co gwarantuję wysoką precyzję pomiarową.

Ostatnie wpisy

  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie
  • Tajmnice kiszonek
  • Rozkwitający ogród kwiatowy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl