Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
termometr kompost

Przepis na kompost

Napisano dnia 23 kwietnia 202123 kwietnia 2021

Dla osób zajmujących się gospodarstwem lub nawet przydomowym ogródkiem, kompost jest bardzo pożądany. Jednak nie wszyscy mają świadomość, jak prawidłowo go przygotować. Ogólnie rzecz biorąc, kompostowanie to proces, który polega na unieszkodliwieniu odpadów, poprzez rozkład substancji organicznych w nich zawartych, przez mikroorganizmy m.in.: bakterie tlenowe i grzyby czy nicienie. Dostęp do tlenu jest w tej procedurze niezbędny, ponieważ wspomaga on rozwój pożytecznych mikroorganizmów i minimalizuje ryzyko pojawienia się patogenów lub innych toksycznych związków w kompoście. Aby zapewnić odpadom równomierny dostęp do powietrza, należy je regularnie mieszać. W przeciwnym razie nie zapewni się odpowiedniej ilości tlenu, potrzebnej bakteriom rozkładających materiał organiczny. NOP (National Organic Program) wymaga, aby kompost był „obracany” co najmniej pięciokrotnie w ciągu 15 dni. Wytyczne zapewniają zniszczenie patogenów, jednak nie gwarantują różnorodności pożytecznych organizmów w wyprodukowanym kompoście. Czasami nie wystarczy tylko pięciokrotnie wykonać proces mieszania, ponieważ dostarczy się w ten sposób zbyt mało tlenu mikroorganizmom. Możliwa jest również odwrotna sytuacja, kiedy nie trzeba „obracać” kompostu tak często. Takie niedomówienia w zaleceniach mogą dezorientować ogrodników. Na szczęście, obserwując proces kompostowania bardziej wprawieni są w stanie stwierdzić, gdy tlenu jest za mało. Niestety, nie ma więc na to pewnej reguły, należy zaufać własnym obserwacjom.

Temperatura jest tak samo ważnym elementem kompostowania jak pH, wilgotność czy napowietrzanie. Tak naprawdę, prawidłowa temperatura, którą należałoby utrzymywać, jest zależna od wielkości hałdy, warunków, w których jest przechowywana, wentylacji oraz rodzaju kompostowanego materiału. Ciepło, które powstaje w fazie ciepłolubnej jest istotnym czynnikiem eliminującym patogeny roślinne w materiałach organicznych. Podczas kompostowania na gorąco temperatura rośnie podczas aktywności mikroorganizmów. Między 32 a 60°C rozkład zachodzi gwałtownie i najszybciej. W przypadku kompostowanie na zimno temperatura jest raczej zależna od warunków pogodowych, zazwyczaj zakresie 20-30°C.

Istnieje kilka sposobów na monitorowanie warunków termicznych w procesie kompostowania. Należy do nich między innymi metoda, polegająca na umieszczeniu widelca, innego metalowego narzędzia lub po prostu własnej ręki w kompoście. Jeżeli temperatura będzie na tyle wysoka, że trudno będzie utrzymać przedmiot zaraz po wyjęciu, oznacza to że warunki termiczne są odpowiednie. Są oczywiście również łatwiejsze sposoby na kontrolę temperatury, na przykład korzystanie z termometru ze stalową sondą. Pomiary wykonywane takim urządzeniem są dużo bardziej precyzyjne, możliwe jest rejestrowanie danych, a jednocześnie nasze ręce pozostają czyste. LB-525TS3 to bezprzewodowy termometr, przeznaczony właśnie do monitorowania temperatury kompostu. Jest on zasilany z baterii oraz współpracuje z oprogramowaniem LBX. Posiada wytrzymałą obudowę, co zapewnia ochronę mechaniczną. Jest również bardzo dokładny, a pomiary wykonuje w szerokim zakresie temperatur. Równocześnie rejestruje dane, które następnie gromadzi w obszernej pamięci. LB-525TS3 na pewno ułatwi kompostowanie uczącym się, jak i zaawansowanym ogrodnikom.

Ostatnie wpisy

  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie
  • Tajmnice kiszonek
  • Rozkwitający ogród kwiatowy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl