Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb725a

Ziemniaczany raj

Napisano dnia 26 lutego 202220 lutego 2022

Typowy polski niedzielny obiad – znajdzie zarówno swoich zwolenników jak i największych wrogów, jednak nie sposób się nie zgodzić, że zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach jako nieodłączny element beztroskiego dzieciństwa. Posiłek ten zazwyczaj składał się z kotleta schabowego, mizerii oraz bohaterów słynnego powiedzenia polskich mam i babć: „mięso zjedz, ziemniaki zostaw” – oczywiście, ziemniaków. Dlaczego jednak miałyby być one samotnie pozostawione na stole, kiedy, aby dostać się na talerze zgłodniałych domowników, musiały przejść tak ciężką drogę? Zanim trafiły pod nóż i do garnka zostały zebrane oraz hurtowo przetransportowane z miejsca ich upraw.

Rolnicy zajmujący się uprawami ziemniaków na masową skalę zobowiązani są zadbać o ich jak najwyższą jakość, ze względu na to, że są to produkty codziennego zapotrzebowania. Pielęgnacja tych roślin nie kończy się jednak na samym dopatrywaniu ich wzrostu i rozwoju – tak samo lub nawet bardziej istotne będzie monitorowanie warunków mikroklimatu, w którym ziemniaki będą przechowywane oraz transportowane. Szczególną kontrolą należy objąć temperaturę oraz wilgotność. Parametry te grają bardzo istotną rolę w zachowaniu odpowiedniej jakości produktów. Wilgotność względna jest zależna od temperatury – wraz z jej wzrostem, w powietrzu będzie znajdować się większa ilość pary wodnej. Przez pierwszy miesiąc magazynowania ziemniaki tracą największą ilość wody. Aby zapobiec jej nadmiernej utracie należy utrzymywać jak najwyższą, jednak nie stuprocentową, wilgotność względną – optymalnie na poziomie 95%. Całkowite wysycenie powietrza parą wodną spowoduje pojawianie się kropli wody na bulwach ziemniaków, co przyspieszy ich zepsucie. Natomiast wilgotność poniżej 90% doprowadzi do wysuszenia produktów, przez co będą one mniej atrakcyjne dla potencjalnych klientów. Ziemniaki w 85% składają się z wody, podczas przechowywania i transportu nie powinno się dopuścić, aby straciły jej więcej niż 4%. W tym celu podczas magazynowania produktów stosuje się specjalne systemy nawilżania powietrza.

W magazynach, w których znajdują się przechowywane ziemniaki, powinno się przeprowadzać nawilżanie średnio 20 razy w ciągu godziny. Wyróżnia się dwa rodzaje systemów nawilżających: aktywny oraz bierny. Pierwszy polega na rozpylaniu wody przy pomocy obrotowych dysków. Drugi natomiast składa się z pompy oraz tzw. komórki, zawierającej wodę, przez którą zostaje przepuszczone powietrze. Przepływając przez komórkę, zostaje ono nawilżone. Aby skutecznie przeprowadzić regularny proces nawilżania warto kontrolować poziom wilgotności na bieżąco. W tym celu można skorzystać z LB-725A – regulatora i rejestratora temperatury oraz wilgotności. Urządzenie to posiada pamięć, w której zostają zapisane wyniki pomiarów. Dzięki interfejsom S300 i RS232C przyrząd można podłączyć do systemu komputerowego, co pozwala na zdalne monitorowanie warunków.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl