Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl

Dlaczego HACCP?

Napisano dnia 13 listopada 202013 listopada 2020

Zasady systemu HACCP.

Zasady systemu HACCP są zbiorem sformalizowanych reguł postępowania podczas produkcji, przetwarzania i dystrybucji produktów spożywczych i takich, które mają z nimi kontakt (np. opakowania). Konieczność stosowania zasad systemu HACCP to nie tylko regulacje prawne zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej. Także naciski samych konsumentów, którzy przywiązują coraz większą wagę do bezpieczeństwa związanego z żywnością. Nie bez znaczenia jest także aspekt ekonomiczny – zmniejszenie kosztownych laboratoryjnych badań produktu końcowego na rzecz kontroli procesu podstawowego. Równocześnie założeniem systemu HACCP jest skoncentrowanie działań na tym co najważniejsze z punktu widzenia bezpieczeństwa (punkty CCP) produktu bez rozdrabniania się na działania mające małe znaczenie w całym zakresie procesu.

Geneza systemu HACCP.

Geneza systemu HACCP to przełom lat 60-70 XX w. i związana z lotami w kosmos próba stworzenia przez NASA systemu kontroli wytwarzania do potrzeb tych lotów żywności o 100% pewności co do jej przydatności. Nieco później WHO w połączeniu z zasadami dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej zatwierdziła ten system jako zintegrowane narzędzie związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Od 2004 roku wdrożenie systemu HACCP jest obligatoryjne w Polsce we wszystkich zakładach zajmujących się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją produktów spożywczych i mających kontakt z żywnością.

Wdrożenie systemu HACCP.

Ponieważ certyfikacja systemu przez firmę zewnętrzną nie jest obligatoryjna, nawet małe firmy bez trudu mogą stworzyć i wdrożyć swój system HACCP w oparciu o tanie poradniki, informacje online, lub w oparciu o pomoc firm takich jak LAB-EL. Najistotniejsze elementy systemu HACCP to:
– identyfikacja mogących pojawiać się zagrożeń;
– oszacowanie ich istotności;
– oszacowanie ryzyka (prawdopodobieństwa) ich wystąpienia;
– określenie metod ich ograniczenia.
Wdrożenie wykonuje powołany na potrzeby systemu HACCP zespół pracowników, którzy będą później nadzorować jego przestrzeganie i działanie. Oczywiście wiedza zawarta w tym artykule nie pozwala na wdrożenie. Kodeks Żywnościowy proponuje działania określone w 12 krokach od zdefiniowania zakresu stosowania systemu HACCP, aż do prowadzenia dokumentacji i zapisów. To postępowanie pozwala na wykonanie 7 zadań do wykonania w celu wdrożenia systemu. Firma LAB-EL poza ogólną pomocą we wdrażaniu systemu pomaga z racji swojej działalności  w doborze właściwych i optymalnych urządzeń służących do spełnienie kroku procedury – ustalenie systemu monitorowania CCP (krytycznych punktów kontroli) np. temperatury, wilgotności, oraz ich rejestracji.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl