Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
lb106

Przerwa obiadowa

Napisano dnia 8 września 202215 września 2022

Z początkiem września rozpoczął się kolejny rok szkolny. Uczniowie, prawdopodobnie średnio zadowoleni, udali się do szkół, w których teraz spędzają jesienne poranki i popołudnia. Podczas intensywnego dnia, wypełnionego lekcjami oraz zajęciami dodatkowymi zdarza się, że kanapki na drugie śniadanie nie wystarczają. Z tego powodu wielu uczniów decyduje się na skorzystanie z oferty stołówki szkolnej. W zależności od placówki, posiłki w stołówce są gotowane na miejscu lub przywożone w formie cateringu. W obu przypadkach ważne jest, aby pożywienie było przechowywane w odpowiedni sposób tak, aby zagwarantować uczniom świeżą, wysokiej jakości żywność.

Utrzymywanie właściwej temperatury podczas składowania produktów spożywczych na półkach czy w lodówkach jest kluczowe, aby zapobiec ich zepsuciu. To samo dotyczy śniadań przynoszonych przez uczniów z domu – najlepiej unikać łatwo psującej się żywności, ponieważ temperatura w plecaku może negatywnie wpłynąć na jej jakość. Warunki przygotowywania i przechowywania posiłków w stołówce szkolnej powinny być dopilnowane ze szczególna starannością. Utrzymanie właściwej temperatury zapobiega rozwojowi bakterii, co pozwala zachować świeżość produktów. Temperatura w lodówce powinna wynosić poniżej 5°C, natomiast ciepłe posiłki należy przechowywać w temperaturze powyżej 60°C. Temperatura pomiędzy tymi wartościami jest najbardziej korzystna dla wzrostu większości bakterii, takich jak Salmonella czy E. Coli. Regularne i skuteczne monitorowanie temperatury w stołówce umożliwiają profesjonalne termometry przeznaczone do kontrolowania warunków m.in. w lodówkach czy zamrażarkach. Zapewniają one świeżość i bezpieczeństwo szkolnych obiadów.

Przykładowym modelem termometru lodówkowego jest bezprzewodowy LB-106. Dzięki braku okablowania zainstalowanie urządzenia nie stanowi problemu, dlatego nadaje się ono do pomiaru temperatury nie tylko w lodówkach, ale również innych, równie trudno dostępnych miejscach. Termometr posiada ekran LCD, na którym wyświetlane są wyniki pomiarów. Ich zakres znajduje się pomiędzy -25 a 50°C, natomiast dokładność wynosi do 0,5°C. LB-106 jest również wyposażony w system alarmowy, który generuje alarm w razie przekroczenia ustalonych wartości temperatur.

Ostatnie wpisy

  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie
  • Tajmnice kiszonek
  • Rozkwitający ogród kwiatowy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl