Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
wt-1

Smacznej kawusi!

Napisano dnia 5 lutego 202422 lutego 2024


Naukowcy odkryli genetyczne tajemnice kawy, co ich zdaniem otwiera drogę do jeszcze bardziej aromatycznych napojów! Badacze we Włoszech złożyli dotychczas najbardziej rozwiniętą mapę genetyczną kawy Arabica, najpopularniejszego na świecie napoju. Wgląd na genetyczny skład rośliny pomoże w hodowli nowych odmian kawowca. Może także prowadzić do wyhodowania roślin kawowca, które poradzą sobie lepiej w zmieniających się dynamicznie warunkach klimatycznych. Plantatorzy będą mieli możliwość opracować nowe odmiany kawy o konkretnych smakach i aromatach, a także tych, które będą tolerować trudniejsze warunki wzrostu. Gwałtowne zmiany parametrów atmosferycznych powodują utrudnienia w uprawie kawowców, co prowadzi do obniżenia plonów i wzrostu ataku szkodników oraz chorób. Aaron Davis z Królewskich Ogrodów Botanicznych Kew powiedział, że jest to „ważny krok naprzód w naszym zrozumieniu różnorodności genetycznej kawy, co może pomóc w kierowaniu przyszłym rozwojem tego ekonomicznie ważnego i bardzo lubianego gatunku upraw.”

Jeremy Torz, współzałożyciel londyńskiej firmy palącej kawę, Union Hand-roasted Coffee, powiedział, że nauka pomoże im w produkcji dobrej kawy w zmieniającym się klimacie – „Dzięki połączeniu nauki i zaangażowanych plantatorów, napój, którego tak bardzo lubimy, będzie istniał w takiej formie, jaką znamy, przez znacznie dłuższy czas”.

W lasach naturalnie rośnie ponad 100 rodzajów drzew kawowych, ale tylko garstka jest używana do picia. Globalny przemysł kawy jest zdominowany przez dwie główne uprawy kawy – Arabica (Coffea arabica) i Robusta (Coffeea canephora). Trzeci gatunek – Liberica (Coffea liberica) jest uprawiany na całym świecie, ale rzadko używa się go do sporządzania napojów kowowych. Ziarna Arabica uważane są za wyrafinowane w smaku. Kawę tę uprawia się w górach i odpowiada za ponad 60% światowej produkcji kawy. Arabica ma ograniczoną odporność na zmiany klimatyczne; plantatorzy już odczuwają skutki podwyższonych temperatur i niskich lub nieregularnych opadów deszczu. Inne zagrożenia dla produkcji kawy obejmują wahania cen, szkodniki i choroby oraz ekstremalne warunki pogodowe.

Uzyskaniu smacznej aromatycznej kawy istotne jest każdy etap przygotowania od sadzenia i pielęgnowania ziaren kawowca po parzenie domowym zaciszu czy w kawiarni. Istotny wpływ na jakość tego energetyzującego napoju ma temperatura wody która jest wykorzystywana podczas procesu parzenia. Uważa się, że temperatura wody podczas parzenia kawy powinna znajdować się w zakresie między 88 a 94°C. Wrząca (100°C) woda bowiem doprowadza do destrukcji związków aromatycznych, przez co kawa traci na smaku. W celu kontrolowania temperatury wody podczas przygotowywania kawy użyteczny może stać się termometr WT-1, czyli proste urządzenie wyposażone w sondę. Przyrząd ten posiada szeroki zakres pomiarowy: od -50 do 300°C oraz wysoką dokładność pomiaru. Poza tym dzięki sondzie jest w stanie bez problemu mierzyć temperaturę wewnątrz różnych mediów, w tym płynów – wodzie. Atrakcyjna cena, prostota użytkowania oraz przyjazna konstrukcja zachęcają do skorzystania z tego termometru.

Ostatnie wpisy

  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie
  • Tajmnice kiszonek
  • Rozkwitający ogród kwiatowy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl