Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
storelogger

Udany grill

Napisano dnia 21 kwietnia 202328 kwietnia 2023

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, w szczególności w czasie długiego weekendu majowego, który zbliża się wielkimi krokami. Nie ma nic lepszego niż smak pysznego mięsa przygotowanego na gorącym grillu. Jednak, aby grillowanie było bezpieczne, ważna jest kontrola temperatury.

Monitorowanie temperatury to kluczowy element właściwego przygotowania mięsa na grillu. Każdy produkt wymaga innej temperatury wewnętrznej. Odpowiednia temperatura zależy od rodzaju mięsa, sposobu grillowania oraz indywidualnych preferencji. Dla przykładu, schab grillujemy na średnim ogniu, zaczynając od temperatury 180 stopni, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 71 stopni Celsjusza. Natomiast, karkówkę grillujemy na wysokim ogniu, zaczynając od temperatury 200 stopni, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 68 stopni Celsjusza. W przypadku burgerów, ważne jest, aby wewnętrzna temperatura wynosiła minimum 71 stopni Celsjusza, aby uniknąć chorób przenoszonych drogą pokarmową. W przypadku grillowania na węglu, warto zainwestować w termometry do mięsa, które pozwolą dokładnie sprawdzić jego wewnętrzną temperaturę. Grille gazowe często są już wyposażone w termometry.

Ważne jest, aby pamiętać o własnym bezpieczeństwie podczas grillowania. Wysoka temperatura płomienia może stanowić zagrożenie dla zdrowia, doprowadzając do poparzeń. Dlatego powinno się unikać grillowania w zamkniętych pomieszczeniach i pozostawiania gorącego grilla bez nadzoru.

Mięso do grilla najlepiej pozyskiwać z bezpiecznych i zaufanych źródeł. Bowiem nieodpowiednia temperatura magazynowania tych wrażliwych termicznie produktów spożywczych może prowadzić do rozwoju bakterii i innych patogenów, które mogą zagrażać zdrowiu konsumentów. W Polsce, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, władze państwowe regulują temperatury magazynowania mięsa. W zależności od rodzaju mięsa i sposobu przechowywania, temperatura powinna być utrzymywana w zakresie od 0 do 8 stopni Celsjusza. W magazynach warto zainwestować w system STORE-LOGGER, na który składają się czujniki temperatury, rejestrator, router oraz komputer z programem LBX. Zbiór tych współpracujących ze sobą urządzeń umożliwia sprawne, łatwo dostępne (na urządzeniu mobilnym) i dokładne pomiary w czasie rzeczywistym.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl