Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
store-logger

Zalety niskiej temperatury

Napisano dnia 28 maja 2021

Powszechną metodą przechowywania łatwo psujących się towarów po produkcji jest umieszczenie ich w chłodni. Utrzymuje się je w ten sposób w świeżości przez dłuższy czas, jednak należy pamiętać o kontroli temperatury oraz wilgotności w miejscu magazynowania. Odpowiednio niska temperatura ma kluczowe znaczenie, ponieważ w przeciwnym razie produkt może ulec zepsuciu. Również wilgotność w magazynie powinna być utrzymywana na poziomie 85-90%.

Większość owoców i warzyw, przechowywanych w temperaturze otoczenia pozostanie świeża tylko przez krótki czas. Właściwe chłodzenie po zbiorach może zmniejszyć aktywność oddechową i enzymatyczną, opóźnić więdnięcie oraz spowolnić wzrost szkodliwych dla plonów mikroorganizmów. Co więcej, hamuje produkcję etylenu, który powoduje szybsze dojrzewanie owoców. Poza ochroną przed zepsuciem odpowiednie chłodzenie zapewnia również elastyczność marketingową, ponieważ utrzymując świeżość towarów, umożliwia ich sprzedaż w dogodnym czasie. Znacznie ułatwia to pracę rolnikom, którzy zaopatrują restauracje i sklepy spożywcze. Dzięki temu produkty dostarczane konsumentowi mają odpowiednio wysoką jakość.

Przechowywanie w chłodni może odbywać się w środowisku z dodatkiem dwutlenku węgla, dwutlenku siarki (w przypadku winogron), azotu itp. w zależności od rodzaju produktu, który ma być magazynowany. Suszone warzywa lub owoce można przechowywać w chłodni z powodzeniem przez ponad rok, w temperaturze 0–10°C, przy wilgotności względnej 80–95 %.

STORE-LOGGER to bezprzewodowy system kontroli mikroklimatu w magazynach. Jest on przeznaczony do monitorowania warunków (temperatura, wilgotność) panujących np. w chłodniach. Na system ten składają się: czujniki zaopatrzone w pamięć, punkt kontrolny, czyli tablet lub telefon, punkt dostępu WiFi oraz serwer LBX. Na urządzeniu (np. na telefonie) zostaje uruchomiona aplikacja STORE-LOGGER, która następnie wykonuje odpowiednie pomiary za pomocą dołączonych czujników. Dane te są rejestrowane, wyświetlane oraz zapisywane. Dzięki temu, że urządzenie jest zaopatrzone pamięć, jest możliwość odtworzenia pomiarów. Dodatkowo, generowane są powiadomienia w razie nieprawidłowości w monitorowanym mikroklimacie magazynu.

Ostatnie wpisy

  • SPF i inne metody ochrony przeciwsłonecznej
  • Przechowywanie oraz transport mleka i jego przetworów
  • Noc Muzeów – o kontroli mikroklimatu w muzeach
  • Skąd biorą się chmury?
  • Wiosenne ćwierkanie

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • maj 2025
    • kwiecień 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • luty 2024
    • styczeń 2024
    • grudzień 2023
    • listopad 2023
    • październik 2023
    • wrzesień 2023
    • sierpień 2023
    • lipiec 2023
    • czerwiec 2023
    • maj 2023
    • kwiecień 2023
    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2025 Blog Label.pl