Menu
LAB-EL Logo

Blog Label.pl

www.label.pl | LAB-EL Logo | tel. +48 22 753 61 30 | fax +48 22 753 61 35
Phone
Telefon
Email
Email
Pricelist
Cennik
Blog Label.pl
store-logger

Jak przechowywać przetwory mleczne?

Napisano dnia 19 listopada 202227 listopada 2022

Mleko oraz przetwory mleczne towarzyszą niemal każdemu w codziennej diecie (do wyjątków należą osoby z uczuleniami, m.in. na cukier zawarty w mleku – laktozę). Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak często jest spożywany nabiał – kanapki z serem na śniadanie, jogurt w przerwie od pracy, pierogi z twarogiem na obiad, na podwieczorek sernik, a do każdego z tych posiłków obowiązkowo kawa z mlekiem. Popyt na przetwory mleczne jest ogromny, co wymaga codziennych dostaw do sklepów produktów z hurtowni i magazynów. Kluczowa jest organizacja magazynowania oraz transportu obszernych zamówień – odpowiednie miejsce, dotrzymywanie terminów, sprawny przewóz oraz właściwe warunki mikroklimatu to niezbędne elementy dystrybucji wrażliwych m.in. na wysoką temperaturę przetworów mlecznych.

Podczas magazynowania przetworów najistotniejszym parametrem, na który należy zwracać szczególną uwagę jest temperatura. Nabiał musi być przechowywany w lodówkach, w których panuje temperatura od 2 do 4°C. Ważne jest, aby warunki termiczne były regularnie monitorowane, dlatego zaleca się wykorzystywanie profesjonalnych termometrów w lodówkach z produktami mlecznymi, zarówno podczas przechowywania towaru w magazynie, jak i podczas transportu. Tłuszcz zawarty w mleku oraz jego przetworach ma tendencję do absorbowania zapachu produktów znajdujących się w jego otoczeniu, dlatego, aby temu zapobiec, na nabiał warto wygospodarować osobną lodówkę.

Przy użyciu odpowiednich urządzeń i oprogramowania proces wykonywania pomiarów i prowadzenia dokładnego rejestru temperatury może być w pełni zautomatyzowany, co odciąży pracowników magazynów lub przewoźników. Przykładowym systemem kontroli mikroklimatu w magazynach jest STORE-LOGGER, który poza temperaturą mierzy również wilgotność oraz posiada czujnik otwierania drzwi lodówki. W skład systemu wchodzą czujniki wspomnianych parametrów, punkt kontrolny, czyli urządzenie z aplikacją systemową, umożliwiające nadzór panujących warunków mikroklimatu, router WiFi oraz komputer z programem LBX, który prowadzi rejestr zebranych danych. Po strategicznym rozmieszczeniu czujników oraz połączeniu urządzeń program automatycznie wykonuje pomiar i zapisuje zmierzone wartości parametrów. W razie przekroczenia wcześniej ustalonych zakresów wartości STORE-LOGGER generuje alarm w postaci powiadomienia dźwiękowego oraz w formie komunikatu.

Ostatnie wpisy

  • Uszna barotrauma
  • Wiosenne porządki w ogrodzie
  • Jasna strona gorączki
  • Noce i dnie (polarne)
  • Naukowo-rozrywkowy tunel aerodynamiczny

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • marzec 2023
    • luty 2023
    • styczeń 2023
    • grudzień 2022
    • listopad 2022
    • październik 2022
    • wrzesień 2022
    • sierpień 2022
    • lipiec 2022
    • czerwiec 2022
    • maj 2022
    • kwiecień 2022
    • marzec 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • sierpień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    • wrzesień 2019
    • sierpień 2019
    • lipiec 2019
    • czerwiec 2019
    • kwiecień 2019

    Kategorie

    • Blog

    Meta

    • Zaloguj się
    • Kanał wpisów
    • Kanał komentarzy
    • WordPress.org
    ©2023 Blog Label.pl